Malé druhy krunýřovců rodu Peckoltia

15.04.2009 16:50

 Mini krunýřovci rodu Peckoltia

Krunýřovci rodu Peckoltia pochází z řek a říček Jižní Ameriky, převážně ve státech Brazílie, Guyana, Fr.Guyana, Venezuela, Kolumbie a Peru.
Patří k těm menším druhům krunýřovců ale za to, velmi krásným s nádherným zbarvením. Své rodové jméno Peckoltia získali po členu výboru pro přírodní historii komise Rondon, Gustavo Peckoltovi a rod poprvé popsal roku 1912 Miranda Ribeiro.

Popis: Peckoltie, až na malé vyjímky, jsou malí a velmi krásní krunýřovci s vyrazným zbarvením. Jsou mírumilovní, nebojácní a aktivní s tendencí si chránit malé teritorium. Jsou to krunýřovci, kteří se velmi dobře hodí do společenské nádrže i menší velikosti. Samci mají oproti samicím malé výrustky na zadní polovině těla a v dospělosti nejsou tak plní v bříšku.

Potrava: Jsou to všežravci se skonem spíše k masité potravě. Rozhodně od nich nemůžeme očekávat veliké spásání řas. V přírodě se živí larvami hmyzu i planktonem a tak je dobré jim dávat, jak masitou složku, tak i rostlinou, např. ovoce a zeleninu. Vhodné jsou patentky, koretry, dafnie, artemie, cyclop ale i spařené kopřivy a listy salátu, rajská jablíčka bez zrnek, nepálivé papriky, špenát, plátky mrkve, plátky jablek, hrušek, dýní a cuket. Z umělých krmiv bych doporučil tablety pro krunýřovce, které obsahují řasy a dřevo. Doporučený počet krmení je 1 – 2x denně.

Rozmnožování: Tito krunýřovci se vytírají do dutin stromů, jeskyněk a skulin. Jikry a později i plůdek hlídá pouze samec, jako je to i u jiných druhů krunýřovců. Sameček si bedlivě hlídá svoje teritorium, před třením vyčistí svojí jeskyňku do které zažene samičku která vypustí několik jantarově oranžových jiker. Samec je oplodní a posléze samičku vypudí ven. V průběhu hlídání se samec zbavuje neoplodněných jiker a jiker, které napadla plíseň. Potěr po spotřebování žloutkového váčku, krmíme čerstvě vylíhlou artémií a nebo zeleninou.

Nádrž: Velikost nádrže u menších druhů může být už od 60 l. Teritorium si jednotlivé menší Peckoltie zabírají asi 30 x 30 cm. Jsou to vhodné ryby do společenské nádrže v které by neměly chybět kameny a kořeny a z nich utvořené jeskyňky, dno by mělo být písečné a nebo z jemného a neostrého štěrku. Osázení rostlinkami není podstatné. Nádrž by měla mít vhodnou a dostatečnou filtraci a vodu dobře okysličenou. Výměna vody 1x za týden za odstátou a zbavenou chlóru je nezbytná, jelikož jsou Peckoltie choulostivé na zvýšené hodnoty NO2 a NO3. Zároveň jsou choulostivé i na většinu léčiv používaných v akvaristice.

U mne doma: Já sám chovám dva druhy těchto krásných krunýřovců, které jsem získal z importu. Jedná se o Peckoltia vittata L 015 z Rio Xingu v Brazílii a o Peckoltia braueri L 121 z Rio Branco v Guyaně. Vřele doporučuji všem akvaristům a milovníkům krunýřovců, kterým se tito mini krunýřovci líbí. Jsou aktivní i ve dne, lze je vypustit i do menší a společenské nádrže a nejsou agresivní. Jediná jejich nevýhoda je, že se cena za jednoho krunýřovce drží dosti vysoko, v rozmezí 200 až 1000 Kč.

Tabulka:

Peckoltia.doc (106 kB)